Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
Αντικείμενο εργασίας του απόφοιτου της ειδικότητας Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος είναι να:
- γνωρίζει και να παρακολουθεί τα διάφορα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων.
- χρησιμοποιεί βασικές γνώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής
- γνωρίσει τη διαδικασία της επεξεργασίας , της συντήρησης και τη μεταποίηση των τροφίμων.
- εκτελεί εργασίες καθαρισμού, συντήρησης και λειτουργίας μηχανημάτων.
- γνωρίζει τα υλικά που πρέπει να χρησιμοποιούνται στις διάφορες συσκευασίες.
- γνωρίζει τα προβλήματα της δημόσιας υγείας που συνδέονται με τα τρόφιμα και τα απαραίτητα νομοθετικά και προληπτικά μέτρα ελέγχου της υγιεινής τους.
- εκτελεί εργασίες στην αποθήκευση των τροφίμων
- εφαρμόζει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων
- αποκτήσει επιχειρηματική συνείδηση
Ο απόφοιτος της ειδικότητας με την ολοκλήρωση των σπουδών μπορεί να εργαστεί
στο δημόσιο τομέα:
- στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον τομέα τροφίμων (έλεγχος στην επεξεργασία, στη μεταποίηση, στην παραγωγή και στη συσκευασία των τροφίμων)
- στο Γενικό Χημείο του Κράτους στα εργαστήρια ανάλυσης τροφίμων.
και στο ιδιωτικό τομέα:
- μπορεί να εκτελεί βασικές εργασίες σε βιομηχανίες τροφίμων κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας πάντοτε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και με την εποπτεία των πτυχιούχων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.
- σε σύγχρονες βιομηχανίες τροφίμων παραγωγής φυτικών και ζωϊκών τροφίμων εκτελεί βασικές εργασίες καθαρισμού συντήρησης, λειτουργίας και απολύμανσης μηχανημάτων και γραμμών παραγωγής.
- μπορεί να λειτουργήσει ιδιωτικό κατάστημα πώλησης τροφίμων, μονάδα μεταποίησης, επεξεργασίας και συσκευασίας τροφίμων πάντοτε με τον έλεγχο και την εποπτεία των πτυχιούχων Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.
- βιομηχανίες ή Βιοτεχνίες τροφίμων και ποτών (ιδιωτικές ή συνεταιριστικές) όπως γαλακτοβιομηχανίες, τυροκομεία, ελαιουργεία, οινοποιεία, κονσερβοποιεία, κτλ
- ατομική ή Ομαδική ιδιωτική επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας τροφίμων φυτικής ή ζωικής προέλευσης
- επιχειρήσεις προετοιμασίας και διακίνησης έτοιμων φαγητών (catering)
- επιχειρήσεις που παράγουν και διακινούν βοηθητικές ύλες και τεχνολογικό εξοπλισμό βιομηχανιών τροφίμων
Στους απόφοιτους της ειδικότητας χορηγούνται δύο τίτλοι σπουδών:
1. Πτυχίο ειδικότητας Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
2. Απολυτήριο Λυκείου, όμοια και ισότιμα με το Γενικό Λύκειο
Υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής στα Τ.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. , Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, Σχολές Αστυφυλάκων και στις Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού με ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις.
Επίσης μπορούν να εγγράφονται στα ινστιτούτα Επαγγελματικής κατάρτισης (Ι.Ε.Κ) και κατά προτεραιότητα σε τμήματα αντίστοιχης ή συναφούς ειδικότητας με την ειδικότητα του πτυχίου τους.